okara (zmielona soja pozostała po robieniu mleka sojowego)
papryka czerwona
pomidor
ogórek kiszony albo konserwowy
cebulka
ząbek czosnku
olej albo oliwa do smażenia
trochę wody albo bulionu warzywnego
sól
przyprawy - ja dodaję zwykle kminku i mieszanki do kababa/gyrosa
2 jajka (opcjonalnie)
żółty ser (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Podsmażyć w woku cebulkę i zgnieciony ząbek czosnku. Dodać pokrojoną paprykę, pomidora i ogórka. Dusić chwilę, dodać okarę i trochę wody albo bulionu warzywnego. Przyprawić według uznania, poddusić jeszcze chwilę. Do masy można dodać dwa jajka - będzie wtedy bardziej zbita.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, można położyć żółty ser na wierzchu. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze ok. 180°C.
Nadesłał(a) ~Malyna,
dnia: 2008-08-18 05:45:15.949
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.