Podaję przepis na placki i na nadzienie. Jeżeli komuś nie chce się robić samemu placków to może je kupić, niestety nie wszystkie sprzedawane placki są wegańskie.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
Ciasto: 150 g mąki kukurydzianej (masa harina)
200 ml wody
sól
Farsz: sałata lub kapusta pekińska
ogórki kiszone
pomidorki
papryka
kotlety sojowe, np. "minutki" moczone w wrzącej wodzie z dodatkiem sosu sojowego i rozdrobnionego czosnku, panierowane w mące pszennej, smażone na oleju
Przygotowanie:
Placki: Z mąki, soli i wody zagniatamy ciasto, dzielimy je na 10 porcji.
Z każdej porcji robimy kulkę, którą rozwałkowujemy. Tortille smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu około 2-3 minuty z każdej strony.
Pasta: Na sitko wrzucamy fasolę z puszki i płuczemy. Następnie wszystkie składniki wrzucamy razem do blendera i robimy papę.
Farsz: Sałatę rwiemy, a pozostałe składniki tniemy na mniejsze kawałki.
Pozostaje nam tylko placki posmarować pastą, włożyć farsz, zwinąć, skropić ketchupem :) i zjeść
Wskazówki i uwagi:
Pamiętajmy, aby ciasto nie było większe od patelni, a patelnia większa od palnika. Do przygotowania tortilli koniecznie należy użyć specjalnej mąki kukurydzianej (masa harina), ponieważ ciasto zrobione z normalnej mąki kukurydzianej nie chce się związać.
Nadesłał(a) Wanieczek,
dnia: 2008-09-03 06:08:27.699
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.