Danie po raz pierwszy zrobiłam wczoraj. Można zrobić, jak się nie ma prawie niczego w lodówce ;] Mam nadzieję, że będzie smakowało ;] Nawet moja mama, która boi się moich wyczynów kulinarnych, była zachwycona. Zapach pieczarek robi swoje ;]
3-5 średnich pieczarek
ok. łyżka oleju do smażenia
ok. 2 łyżki mąki pszennej
kostka warzywna + 1 szkl. wody
ok. 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ew. bazylia i oregano do posypania
Przygotowanie:
Bierzemy mały garnek i rozgrzewamy w nim oliwę. Wrzucamy pokrojone pieczarki, czekamy aż trochę zmiękną. Następnie dodajemy mąkę i podsmażamy wszystko (nie przejmujcie się, jeśli będzie to wyglądało trochę jak pieczarki w cieście, wcale się takie nie zrobią ;])
W międzyczasie do szklanki wrzątku wrzucamy kostkę warzywną i rozpuszczamy ją. Następnie dodajemy to do pieczarek i mieszamy tak, żeby całość była gładka. Wyłączamy ogień pod sosem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Ilość koncentratu trzeba wyczuć smakowo. Ile kto lubi ;] Ja dodałam jakieś 3-4 łyżeczki.
Podajemy z makaronem. Do smaku można posypać bazylią i oregano ;]
Nadesłał(a) kyouko,
dnia: 2008-08-31 16:08:38.682
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.