30 dkg ryżu
50 dkg dyni, kabaczka lub cukinii
1/2 puszki zielonego groszku
10 dkg orzechów
5 dkg rodzynków
3/4 szkl. majonezu
2 łyżki przyprawy curry
sól
sok z cytryny
Przygotowanie:
Ryż gotować 15 min. w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżki curry.
Wyłożyć na sito i pozostawić do ostygnięcia. Dynię, kabaczek lub cukinię obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na wrzątek i gotować 2-3 min., aby się nie rozleciała, a była krucha. Szybko wyjąć na sitko, aby obciekła i ostygła.
Groszek odcedzić, orzechy posiekać, rodzynki na chwilę namoczyć w ciepłej wodzie, aby napęczniały, i odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, dodać resztę curry, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Wskazówki i uwagi:
Moim zdaniem sałatka jest najlepsza z dodatkiem dyni.
Nadesłał(a) maria,
dnia: 2008-09-06 15:52:11.704
Źródło/autor przepisu: przepis został wzięty ze starej książki "Warzywa Dyniowate" - Hanny Strzeleckiej