puszka.pl - pysznie!

Sałatka Złocista (ryżowa z dynią lub kabaczkiem i bakaliami)

Sałatka jest bardzo syta, można ją podać nawet zamiast obiadu. Dobrze smakuje z chlebkiem posmarowanym masłem, mimo że jest w niej ryż.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

30 dkg ryżu
50 dkg dyni, kabaczka lub cukinii
1/2 puszki zielonego groszku
10 dkg orzechów
5 dkg rodzynków
3/4 szkl. majonezu
2 łyżki przyprawy curry
sól
sok z cytryny

Przygotowanie:

Ryż gotować 15 min. w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżki curry.
Wyłożyć na sito i pozostawić do ostygnięcia. Dynię, kabaczek lub cukinię obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na wrzątek i gotować 2-3 min., aby się nie rozleciała, a była krucha. Szybko wyjąć na sitko, aby obciekła i ostygła.

Groszek odcedzić, orzechy posiekać, rodzynki na chwilę namoczyć w ciepłej wodzie, aby napęczniały, i odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, dodać resztę curry, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

Wskazówki i uwagi:

Moim zdaniem sałatka jest najlepsza z dodatkiem dyni.
Nadesłał(a) maria, dnia: 2008-09-06 15:52:11.704
Źródło/autor przepisu: przepis został wzięty ze starej książki "Warzywa Dyniowate" - Hanny Strzeleckiej

Twoje zapiski: