puszka.pl - pysznie!

Papryki faszerowane ryżem i grzybami leśnymi


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

9 czerwonych papryk
szklanka ryżu
0,5 kg świeżych podgrzybków, prawdziwków itp.
2-3 cebule

olej do smażenia
przecier pomidorowy, np. z kartonu
sól
pieprz

Przygotowanie:

Papryki przecinamy na pół, wyciągamy nasionka. Ryż gotujemy w słonej wodzie.

Drobno pokrojoną cebulę smażymy, dorzucamy pokrojone grzyby, solimy i pieprzymy. Całość dusimy jakiś czas. Dodajemy ryż i mieszamy.

Papryki napełniamy farszem, układamy na blaszce ryżem do góry i polewamy sosem pomidorowym. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w 180°C, aż papryka będzie prawie miękka. Wtedy zdejmujemy folię i pieczemy do miękkości.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli lubimy mocno słone, to papryki solimy od wewnątrz, przed włożeniem farszu.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2008-09-07 22:32:12.569
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: