Risotto z szafranem i czosnkiem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
225 g ryżu
3 ząbki czosnku
1 cebula
5 łyżek oliwy do smażenia
szczypta szafranu
sól
pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
natka do posypania
150 g tartego sera cheddar
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż i stale mieszając przyrumienić go.
Szafran rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody. Dodać do ryżu, do tego sól, pieprz i zioła prowansalskie. Zalać wodą i dusić ok. 20 minut.
Zgasić gaz i pozostawić potrawę na ok. 5 minut w cieple, żeby ryż nabrał aromatu. Dodać drobno posiekaną natkę i posypać serem.
Twoje zapiski: