Przygotowujemy szpinak, dusimy go w garnku, dodajemy trochę śmietany i serek topiony, pieprz, sól, czosnek (najlepiej rozgnieciony lub granulowany). Nadziewamy canelloni i układamy w nasamrowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy pierwszy sos: w garnku gotujemy troszkę wody z kostką rosołową, dodajemy mąkę rozmieszaną wcześniej w odrobinie gęstej wody, gdy sos zgęstnieje dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i przyprawy, zalewamy canelloni, układamy pokrojoną w plastry mozarellę.
Przygotowujemy drugi sos: podgrzewamy w rondelku masło, dodajemy trochę mąki, intensywnie mieszamy, następnie dodajemy kubeczek śmietany, sól i pieprz, mieszamy i zalewany sosem naszą potrawę
zakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę, ja ustawiam na ok. 220 stopni C. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Canelloni najlepiej nadziewać małą łyżeczką, małymi porcjami, trzymając rurkę pionowo.
Nadesłał(a) rondel,
dnia: 2008-09-17 20:08:23.518
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.