Danie własne, powstało w wyniku mutacji innego szpinakowego makaronu, ta wersja zawiera kremowy sos o wyraźnym pikantnym smaku sera pleśniowego, który dopełnia smak czarnego pieprzu.
paczkę pełnoziarnistego makaronu, świderków bądź muszelek
paczkę mrożonego szpinaku (450 g)
4 cząstki czosnku
100 gram niebieskiego sera pleśniowego
4 czubate łyżki 18% śmietany
pieprz czarny
sól
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente.
Szpinak rozmrażamy i odsączamy zbędną ilość wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na zimna oliwę, w momencie w którym czosnek zacznie pachnieć dodajemy szpinak, dusimy przez chwilę.
Ser kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku, gdy się rozpuści dodajemy śmietanę, sporo pieprzu i sól. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Gotowe.