4 karczochy
sok z cytryny + 2 plastry cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
sól
Przygotowanie:
Z karczochów obrywamy jednym mocnym ruchem ogonki razem z kilkoma listkami/płatkami, by pozbyć się jak największej ilości włókien. Następnie nożem obcinamy listki otaczające dno i rosnące powyżej - inaczej mówiąc okrawamy dookoła dno karczocha. Odsłonięte partie (przycięte miejsca) polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Teraz obcinamy zupełnie górne listki, zostają nam 4 krążki - serca karczochów. Usuwamy włoski znajdujące się w centralnej ich części.
Serca karczochów wkładamy do wody wymieszanej z mąką (rozprowadzoną wcześniej z małą ilością wody), olejem, solą i plastrami cytryny. Gotujemy 0,5 godziny na małym ogniu.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy na ciepło same lub z pomidorami, czarnymi oliwkami lub w wersji latowegetariańskiej - posypane żółtym serem i zapieczone w piekarniku.