puszka.pl - pysznie!

Serca karczochów gotowane (duszone) z plastrami cytryny

Karczoch zawiera witaminy z grupy B, C, karoten, a także składnik zwany cynaryną, który poprawia samopoczucie i obniża poziom cholesterolu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 karczochy
sok z cytryny + 2 plastry cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
sól

Przygotowanie:

Z karczochów obrywamy jednym mocnym ruchem ogonki razem z kilkoma listkami/płatkami, by pozbyć się jak największej ilości włókien. Następnie nożem obcinamy listki otaczające dno i rosnące powyżej - inaczej mówiąc okrawamy dookoła dno karczocha. Odsłonięte partie (przycięte miejsca) polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Teraz obcinamy zupełnie górne listki, zostają nam 4 krążki - serca karczochów. Usuwamy włoski znajdujące się w centralnej ich części.

Serca karczochów wkładamy do wody wymieszanej z mąką (rozprowadzoną wcześniej z małą ilością wody), olejem, solą i plastrami cytryny. Gotujemy 0,5 godziny na małym ogniu.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy na ciepło same lub z pomidorami, czarnymi oliwkami lub w wersji latowegetariańskiej - posypane żółtym serem i zapieczone w piekarniku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: