puszka.pl - pysznie!

Zupa krem z soczewicy z kurkumą i śliwkami suszonymi

Doskonały na zimowe poranki i wieczory. Dodaje energii i bardzo syci.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

soczewica czerwona 250 g
2 marchewki
2 pietruszki
wodorosty: wakame, kombu lub inny według uznania
garść śliwek suszonych
kurkuma
sól
oliwa z oliwek extra vergine lub inny olej

Przygotowanie:

Do wrzącej wody wrzucamy glon, następnie soczewicę. Gotujemy soczewicę do momentu rozgotowania na papkę. Potrwa to 10-15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy glon, który możecie wykorzystać jeszcze do przygotowania innej potrawy. Do ciągle gotującej się soczewicy dodajemy pokrojone warzywa oraz posiekane śliwki suszone. Kiedy warzywa będą ugotowane, wyłączamy gaz, dodajemy przyprawy i pozostawiamy krem na 10 minut dla tak zwanego przegryzienia się. Po tym czasie możemy jeść.

Po nalaniu do miseczek dodajemy oliwę, tyle ile kto lubi. Nie ma sensu oliwy gotować ponieważ traci właściwości. Życzę smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Kiedy krem ostygnie może zgęstnieć tak bardzo, że zrobi się jak "kit". Dolejcie wtedy odrobinę przegotowanej wody i zagotujcie zupkę. Po podgrzaniu konsystencja się zmieni.
Nadesłał(a) agnieszkalife, dnia: 2008-09-20 12:50:01.556
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: