puszka.pl - pysznie!

Ryż pieczony z waniliowym musem jabłkowym

Jabłka, cynamon, wanilia. Jesiennie tak. Słodko. Przepis trochę fristajlowy, bo robiłam to raz, mocno na wyczucie, ale wyszło rewelacyjne jedzonko na deszczowy wieczór :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

woreczek ryżu
sól
2-3 jabłka
cynamon
cukier waniliowy
aromat waniliowy
cukier/miód
ew. masło do wysmarowania formy
kilka łyżek śmietany 18%

Przygotowanie:

Gotujemy ryż. Nagrzewamy piekarnik do ok.180st.

Do drugiego garnka ucieramy na tarce obrane jabłka. Dorzucamy cynamon, cukier waniliowy, trochę aromatu waniliowego i cukier albo miód - w ilości, jakiej po prostu lubimy :) Jabłka dusimy, co i raz mieszając, dopóki nie stworzą jednolitej masy.

Jak już mamy ugotowany ryż i jabłka, bierzemy jakieś naczynie, które nadaje się do wrzucenia do rozgrzanego piekarnika.
Dno i ścianki naczynia dobrze jest trochę wymazać śmietaną albo masłem, żeby ryż się nie spiekł. Jako pierwszą warstwę wysypujemy trochę ryżu. Na to jabłka i znowu ryż. Na drugiej i ostatniej warstwie ryżu rozmazujemy śmietanę, tak żeby przykryła cały ryż z wierzchu. Posypujemy trochę cynamonem i cukrem. Albo polewamy miodem. Znowu co kto lubi ;)

Takie naczynko z ryżem wrzucamy do piekarnika na jakieś 15-20 min. Chyba, że nam się wcześniej zacznie wierzch spiekać, to wyjmujemy wcześniej i wcinamy :)
Nadesłał(a) panna_m, dnia: 2010-01-06 23:17:16.98
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: