1 szklanka płatków owsianych, mogą być otręby
1/4 szklanki oleju (zamiast oleju może być 1/3 kostki planty - wtedy będą twardsze)
1 szklanka cukru trzcinowego
4 łyżki mleka sojowego (ja daję napój sojowy - jest taniej)
garść słonecznika, orzechów, sezamu - co kto lubi, można dać mieszankę bakalii
ew. kakao
Przygotowanie:
Składniki wymieszać, podgrzać aż do zagotowania i gotować krótko (np. minutkę). Wylać na płaską tackę. Po przestygnięciu można zrobić kulki i obtoczyć w kokosie lub mielonych orzechach.
Wskazówki i uwagi:
Ja lubię jeść łyżeczką prosto z tacki albo pokroić na kawałki, jeśli są twardsze.
Wegetarianie zamiast mleka sojowego mogą dać zwykłe mleko, a z tłuszczu - margarynę.
Nadesłał(a) maria,
dnia: 2008-09-27 04:13:45.239
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.