Na ciasto: 200 g masła
125 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
4 jajka
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mielonych migdałów
wiórki kokosowe
Na wierzch: 1 kg jabłek
125 g cukru
1 szczypta cynamonu
100 ml białego wina
4 łyżki rumu
Kruszonka: 175 g mąki
100 g masła
100 g cukru
cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło ukręcić na puszystą masę, dodawać po trochu cukier, cukier waniliowy i jajka. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, przesiać, zmieszać z migdałami. Tortownicę wysmarować masłem, wysypać wiórkami kokosowymi. Włożyć ciasto, podciągnąć do góry brzegi. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C (termoobieg 180 st. C).
Wierzch:
Jabłka obrać, pokroić w cząstki, osunąć gniazda nasienne. Kawałki jabłka włożyć do garnka, dodać cukier, cynamon, wlać białe wino. Gotować 5 minut, dodać rum. Lekko schłodzić. Z mąki, masła i cukru sporządzić kruszonkę.
Koniec:
Masę jabłkową rozłożyć na cieście i posypać kruszonką. Piec jeszcze 20 minut, posypać cukrem pudrem.
Nadesłał(a) karmi92,
dnia: 2008-09-27 04:08:58.697
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.