puszka.pl - pysznie!

Makaron z czosnkowym szpinakiem i pomidorami na zimno

Pyszna i szybka sałatka w sam raz na lunch lub na imprezę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

150 g kolorowego makaronu świderki
ok. 100 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
pestki dyni
olej sezamowy
sól
papryka w proszku

Przygotowanie:

Gotujemy makaron i po odlaniu wody zostawiamy do ostygnięcia.

Liście szpinaku przelewamy na sitku wrzątkiem (raz lub dwa razy). Na desce ugniatamy czosnek z solą i na nim kroimy odciśnięte nieco z wody liście szpinaku, mieszając i krojąc jednocześnie (tak by się "przeżarły" z czosnkiem :)

Pomidora kroimy w drobną kostkę, pestki z dyni prażymy na suchej patelni.

Chłodny makaron polewamy olejem sezamowym, posypujemy papryką i dobrze mieszamy. Dorzucamy szpinak z czosnkiem, pomidor i pestki dyni, dokładnie mieszamy i wstawiamy na trochę do lodówki, a potem już tylko zajadamy z apetytem :D

Wskazówki i uwagi:

Łatwe do zrobienia w dużych ilościach, ale też spokojnie może stać w lodówce i być gotowe do wzięcia do pracy na następny dzień (choć może z mniejszą ilością czosnku ;). Później polecam do picia lekko słodzoną miętę i dużo dobrego tańca :D
Nadesłał(a) Joseph-Ine, dnia: 2008-09-30 19:06:18.001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: