150 g kolorowego makaronu świderki
ok. 100 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
pestki dyni
olej sezamowy
sól
papryka w proszku
Przygotowanie:
Gotujemy makaron i po odlaniu wody zostawiamy do ostygnięcia.
Liście szpinaku przelewamy na sitku wrzątkiem (raz lub dwa razy). Na desce ugniatamy czosnek z solą i na nim kroimy odciśnięte nieco z wody liście szpinaku, mieszając i krojąc jednocześnie (tak by się "przeżarły" z czosnkiem :)
Pomidora kroimy w drobną kostkę, pestki z dyni prażymy na suchej patelni.
Chłodny makaron polewamy olejem sezamowym, posypujemy papryką i dobrze mieszamy. Dorzucamy szpinak z czosnkiem, pomidor i pestki dyni, dokładnie mieszamy i wstawiamy na trochę do lodówki, a potem już tylko zajadamy z apetytem :D
Wskazówki i uwagi:
Łatwe do zrobienia w dużych ilościach, ale też spokojnie może stać w lodówce i być gotowe do wzięcia do pracy na następny dzień (choć może z mniejszą ilością czosnku ;). Później polecam do picia lekko słodzoną miętę i dużo dobrego tańca :D
Nadesłał(a) Joseph-Ine,
dnia: 2008-09-30 19:06:18.001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.