puszka.pl - pysznie!

Placek ziemniaczany z gałką muszkatołową


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kilogram ziemniaków,
gałka muszkatołowa - dużo,
sól,
olej do smażenia

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki trzemy na grubych oczkach tarki. Doprawiamy solą i dużą ilością gałki muszkatołowej.

Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy starte ziemniaki łyżką na całą powierzchnię patelni równomiernie.

Smażymy placek do momentu zarumienienia się od spodu, następnie obracamy go (można wspomóc się talerzem gdy placek jest duży) i smażymy dalej aż z obu stron będzie rumiany i śliczny.

Wskazówki i uwagi:

Można podawać np. ze smażonymi grzybami albo z gulaszem warzywnym, i koniecznie posypać natką pietruszki!
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2008-10-05 14:41:03.697
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: