3/4 dużej kapusty lub jedna mniejsza
1 kg mąki
1,5 łyżki soli
pieprz
inne przyprawy, np. garam masala + kumin (kmin rzymski) + kurkuma (naj naj najlepszymi przyprawami do kofty, po których jest najznakomitsza), kiedyś dawałam też cząber
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Kapustę zetrzeć na tarce do jarzyn z grubymi oczkami. Wsypać półtorej łyżki soli i zagnieść rękami tak, żeby kapusta puściła sok.
W tym czasie wszystkie przyprawy i zioła podprażyć na oleju na patelni. Potem wszystko razem połączyć i zagnieść kulę ciasta. Będzie się trzymała kupy, ale będzie też dość klejąca. Ulepić małe kulki.
Rzucać na rozgrzany olej w garnku i smażyć, aż przybiorą zdecydowanie brązową barwę.
Wskazówki i uwagi:
Z tego przepisu ostatnio wyszło mi ponad sto kotlecików. Starczyło na kilka dni do różnych obiadów i nawet na kanapki.
Nadesłał(a) kordonia,
dnia: 2008-10-11 02:24:30.688
Źródło/autor przepisu: forum wegedzieciak.pl