puszka.pl - pysznie!

Ryż w pikantnej marynacie na gorąco


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 torebki ugotowanego ryżu
pół szklanki namoczonego granulatu sojowego
3 cebule
2 słodkie świeże papryki
pół kilo pieczarek

Na marynatę:
granulat bulionowy wegański lub 1/2 litra wywaru z warzyw
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki octu
3 łyżeczki wódki
2 łyżeczki sproszkowanej papryki chili
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
5 dkg rodzynków

Przygotowanie:

Cebulę pociętą w kostkę podsmażamy na oleju, dodajemy do tego namoczony granulat sojowy i smażymy na rumiano. potem dodajemy paprykę i pieczarki pocięte w kostkę i dalej dusimy do miękkości (jakieś 10 minut).

Marynatę wykonujemy po prostu mieszając wszystkie składniki.

W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ryżu, wykładamy na to cały farsz, i na to wylewamy szklankę marynaty. Potem druga część ryżu, i na wierzch resztę cieczy :) Dobrze, jeśli rodzynki znajdą się na samym wierzchu. Zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni C przez około 30 minut.
Nadesłał(a) kordonia, dnia: 2008-10-11 02:32:08.847
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: