ugotowana soczewica - ok. szklanki
gotowana biała fasola typu jaś - ok. szklanki
ugotowany ryż - woreczek, czyli 250 g
garść pieczarek
suszona smażona cebula (lepiej dać świeżo smażoną wraz z pieczarkami)
czosnek, 1-2 ząbki
sól
pieprz (ja lubię świeżo zmielony)
curry albo kurkuma
trochę przyprawy do grilla (opcjonalnie)
bułka tarta (opcjonalnie do panierki)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotować soczewicę, fasolę i ryż. Ostudzić. Podsmażyć pieczarki i cebulę (jeśli używamy świeżej) dodając po zakończeniu wyciśnięty czosnek, odstawić do ostudzenia.
W tym czasie ugnieść soczewicę i fasolę (np. widelcem), wymieszać z ryżem i pieczarkami. Doprawić. Formować w małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć. Jeść :)
Wskazówki i uwagi:
Kilka kotletów mi się lekko rozpadło po dłuższym smażeniu.
Ale wyszły pyszne, ważny jest ten czosnek, który nadaje charakterek ;) Następnym razem spróbuję zamiast ryżu dać kaszę gryczaną ;) Przepis wymyśliłam spontanicznie, polecam.
Nadesłał(a) Magda-Andrzej,
dnia: 2008-10-11 02:27:24.138
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.