puszka.pl - pysznie!

Bliny ejtuńskie - na zsiadłym mleku

Dobreńkie, białoruskie bliny.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

pól litra mleka zsiadłego
mąka
sól
szczypta kwasku cytrynowego
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
dodatki: masło lub kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Do miski wlewamy zsiadłe mleko i dosypujemy mąki aż do uzyskania konsystencji śmietany. Następnie solimy i dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego. Uzupełniamy ciasto płaską łyżeczką sody.

Na rozgrzaną, polaną olejem patelnię wylewamy ciasto (średnica przeciętnego naleśnika ;) i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy gorące, okraszone gorącym masłem lub rwiemy małe kawałki i maczamy w śmietanie. Ech, palce lizać!

Wskazówki i uwagi:

Gotowe bliny powinny mieć około centymetra grubości, ale uwaga, rosną na patelni!
Nadesłał(a) maharetefka, dnia: 2008-10-24 22:16:14.846
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: