Jest to moja (dość swobodna ^^) modyfikacja przepisu "pilaw z kaszą" z książki "Kuchnia wegetariańska" z serii "Z kuchenej półeczki" (swoją drogą - bardzo dobra książka). To jeden z moich ulubionych przepisów na kaszę :) Ma miłą konsystencję i ciekawy smak; polecam ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
150 g gruboziarnistej kaszy orkiszowej,
kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju,
1 czerwona cebula,
ząbek czosnku,
2-3 pomidorki, obrane ze skórki, bez pestek,
4-5 minikolb kukurydzy,
łyżka melasy,
ok. 100 g brokułów,
spora garść rodzynek sułtanek,
garść pestek słonecznika,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego kminku,
sól
Przygotowanie:
Kaszę zalewam ok. 0,5 litra wody i gotuję na małym ogniu, w razie potrzeby dolewając wody. Kasza musi być nieco rozgotowana, gdyż wtedy danie nabiera odpowiedniej konsystencji. Gdy jest gotowa - odparowuję pozostałą wodę i odstawiam do ostygnięcia.
Na patelni podsmażam cebulę i czosnek, potem dorzucam brokuły (ja ich przedtem nie gotuję, jeśli ktoś woli miękkie musi je lekko zblanszować). Następnie daję pomidory, minikolby, rodzynki i słonecznik. Smażę razem przez minutkę i daję kaszę, podlewając lekko wodą (inaczej będzie się przypalać).
Dodaję przyprawy i melasę i trzymam na ogniu ok. 10 min. cały czas mieszając, aby smaki "przegryzły się".
Nadesłał(a) _franca_,
dnia: 2008-10-24 22:18:30.596
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.