puszka.pl - pysznie!

Sos z cukini i papryki do makaronu lub kaszy

Z miłości do cukinii :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

średnia cukinia
papryka czerwona
cebula biała
cebula czerwona/ fioletowa
czosnek (jak kto lubi - ja daję 2 ząbki)
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
ok. 1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki (lub mniej) cynamonu

Przygotowanie:

Pokroić cukinię i paprykę w kosteczkę, posiekać obie cebule, czosnek potraktować praską albo nożem skrupulatnie.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek. Posolić, żeby się zeszkliła, a nie spaliła. Po chwili dodać paprykę. Przesmażyć razem moment, żeby soki lekkie puściło wszystko. Dodać kurkumę (1/2 łyżeczki mniej więcej, choć ja na tzw. oko sypię), cynamon (tyle, co kurkumy albo mniej, jak ktoś nie bardzo lubi) i pieprz. Przesmażyć, aby się przyprawy odpowiednio aromatem podzieliły. Na końcu dodać cukinię. Wymieszać. Dodać odrobinę wody (dosłownie kilka łyżek), zmniejszyć ogień na minimalny, przykryć i dusić aż warzywa zrobią się miękkie.

Podawać z makaronem lub kaszą/ ryżem. Świetnie smakuje z pęczakiem (należy wrzucić do garnka z "sosem" i wymieszać).

Wskazówki i uwagi:

Jak już będzie na talerzu, można posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub/i słonecznika. Opcjonalnie można dodać posiekaną natkę pietruszki.
Nadesłał(a) Abulla, dnia: 2008-10-25 20:32:19.05
Źródło/autor przepisu: własna książka kucharska

Twoje zapiski: