puszka.pl - pysznie!

Quinoa + brokuł z porem i papryką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

szklanka quinoa
brokuł
pół dużego pora (lub cały mały por)
dwie papryki
olej do smażenia
ew. sól

Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy aż będzie "prawie ugotowany". Wyciągamy z wody. Pora i papryki kroimy w paseczki. Smażymy najpierw pora, potem, jak troszkę się zacznie "rozwalać", dorzucamy paprykę i brokuła. Smażymy wszystko nie za długo, żeby było dalej jędrne, świeże i smaczne.

Qinoę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (czyli szklanka quinoi, 2 szklanki wody, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, a potem ostawiamy na kilka minut). Podajemy razem.

Wskazówki i uwagi:

Ja tego niczym nie przyprawiam, ew. solą.

"Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej. Od pradawnych czasów było uprawiane przez Indian Inka. Niezwykle przez nich cenione, zostało nazwane "matką zbóż". Rosło na wysoko położonych tarasach, niemal pod szczytami niebotycznych Andów, a dzięki swoim właściwościom pomagało przezwyciężyć wpływy niesprzyjającego, chłodnego i wietrznego klimatu. Quinoa rozgrzewa i wzmacnia całe ciało. Zalecane szczególnie osobom ze skłonnościom do przeziębień. Posiada smak słodki i kwaśny, jest termicznie ciepłe i wzmacnia nerki. W porównaniu z innymi zbożami, quinoa posiada największą zawartość białka. Zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Polecane w połączeniu z innymi zbożami lub w postaci mąki. Doskonałe dla wegetarian, zwłaszcza w zimie tęskniących do odżywczego i dodającego sił pożywienia."
- opis ze strony jednego z producentów: Bio-Avena
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2008-10-30 05:11:31.037
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: