szklanka mąki pszennej razowej typu 2000
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki octu jabłkowego
szklanka zsiadłego mleka sojowego [*]
1/2 szklanki wody
2 łyżki granulatu sojowego
2 małe cebule
ok. łyżeczki oleju z pestek winogron
świeżo mielony czarny pieprz
sól morska
łyżka siemienia lnianego
łyżka sezamu
+ foremka 15 x 8 x 7 cm - wysmarowana olejem z pestek winogron i wysypana kaszą manną
Przygotowanie:
Na małej patelni uprażyć granulat. Na tej samej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, usmażyć, dodać granulat sojowy, przyprawić solą i pieprzem.
Sodę rozpuścić w occie jabłkowym. Mąki wymieszać, wsypać 1/2 łyżeczki soli, wlać roztwór sody i octu, zsiadłe mleko sojowe i wodę, dodać zawartość patelni, dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej foremki, posypać siemieniem lnianym i sezamem.
Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec - w odpowiednim momencie sprawdzić patyczkiem.
Wskazówki i uwagi:
[*] Zsiadłe mleko sojowe uzyskuje się poprzez pozostawienie na kilka dni (ok. tydzień) mleka sojowego w lodówce, aż zacznie fermentować.
Nadesłał(a) Shaera,
dnia: 2008-11-18 23:18:17.671
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.