dresing: kubeczek gęstej śmietany
1 duży ząbek czosnku
1 kostka czosnku granulowanego
przyprawa warzywna
pół łyżeczki cukru
można dać trochę ziół
Przygotowanie:
Ciasto: Wsypujemy do miski mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Rozrabiamy drożdże w lekko ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Dodajemy olej, mleko. Wszystkie składnik dobrze zagniatamy. Ciasto jest gotowe jak odchodzi od rąk. Odstawiamy je w jakieś ciepłe miejsce na 15 minut, żeby wyrosło.
Farsz: Zgniatamy widelcem twaróg, dodajemy śmietanę, wyciskamy czosnek, doprawiamy do smaku (masa musi być dosyć gęsta, żeby nie wypłynęła z ciasta).
Pierogi: Smażymy na głębokim oleju, na małym ogniu, około 2-3 minuty aż się z wierzchu zarumienią. Najlepiej smakują, gdy są zdjęte prosto z patelni :)
Dresing: Do kubeczka ze śmietaną wyciskamy czosnek i doprawiamy według uznania.
Nadesłał(a) lakritz,
dnia: 2008-11-22 17:07:38.406
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.