makaron świderki
kostka tofu ze stadionu :) lub dwie kostki tofu paczkowanego (w sumie ok. 300-350g)
bakłażan
puszka pomidorów
100 g suszonych śliwek
2 małe cebule
sos sojowy
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
oregano
czosnek granulowany
olej do smażenia
Przygotowanie:
Tofu kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na głębszym oleju, odkładamy. Na patelni (a najlepiej w woku) podsmażamy pokrojonego w plasterki, a potem w ćwiartki, bakłażana, dodajemy pokrojone drobno pomidorki, podlewamy sosem sojowym, wrzucamy wcześniej podsmażoną i lekko posoloną cebulkę, łączymy wszystko z tofu i pokrojonymi na połówki, przelanymi wrzątkiem śliwkami.
Doprawiamy do smaku i na samym końcu mieszamy na patelni wszystko z ugotowaną paczką makaronu świderki. Niesamowicie pyszne!
Wskazówki i uwagi:
Dla tych, którzy może nie wiedzą: na targowisku (eks stadion Dziesięciolecia w Warszawie) można dostać fantastyczne tofu, w sklepach z orientalnym jedzeniem. Sprzedają je na kostki, dwa razy większe niż to paczkowane ze sklepu i jest tysiąc razy smaczniejsze :)
Nadesłał(a) rondel,
dnia: 2008-11-30 19:50:29.452
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.