Sałatka (moja ulubiona) z kapusty pekińskiej na słodko
Prosta jak drut, ale całość się przepysznie komponuje :)
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
kapusta pekińska
kukurydza z puszki
ananas z puszki
jabłko (nie obierać!)
majonez
ew. śmietana (tyle samo co majonezu)
Przygotowanie:
Kapustę posiekać, to samo z jabłkiem (na małe cząstki, uwaga! nie obierać ze skórki, wcale nie przeszkadza, a dodaje sałatce kolorów, życia) i ananasem (ćwiartki krążków). Dosypać kukurydzę. Do tego idzie sos z majonezu i śmietany - 1:1. Można też potraktować sałatkę tylko majonezem.
Wskazówki i uwagi:
Proporcje są dowolne, jak lubicie. Ja daję średnią pekinkę na puszkę kukurydzy i ok. 3/4 puszki ananasów, do tego 2-3 jabłka.
Ja do lightowej wersji ze śmietaną dałam się przekonać dzięki cioci - może sałatka nie jest tak "zwarta", jak stricte majonezowa wersja, ale za to świetna i ma charakter :)
Twoje zapiski: