Szybkie danie obiadowo-kolacyjne. Coś dla ogromnych wielbicieli/ek szpinaku ;] Świetnie smakuje obtoczone w sezamie oraz z dodatkiem świeżego szczypiorku.
Podsmażamy szpinak na średnim ogniu. W tym samym czasie szatkujemy widelcem tofu i ciecierzycę na malutkie części. Kiedy szpinak będzie już roztopiony, wrzucamy go do większego pojemniczka, a na patelnię przekładamy połowę tofu, podsmażamy do lekkiego zbrązowienia.
Drugą połowę tofu mieszamy ze szpinakiem i 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Podsmażone tofu dokładamy do mieszanki szpinakowo-tofu oraz dodajemy wcześniej poszatkowaną ciecierzycę. Mieszamy wszystko.
Siekamy cebulkę oraz drugi ząbek czosnku, dodajemy szczyptę soli.
Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając pieprzem i solą do smaku. Formujemy kulki i układamy na talerzyku.
Wskazówki i uwagi:
Można dodać pokrojone pędy bambusa do całej masy. Dekoracyjnie dokładamy oliwki z pomidorami oraz gołąbki ryżowo-wodorostowe.
Nadesłał(a) xgabrielllex,
dnia: 2008-12-06 13:37:12.4
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.