puszka.pl - pysznie!

Burgery cieciorkowo-fasolowe ze słonecznikiem

Pyszne danie. Przy pomocy robota kuchennego robi się bardzo szybko. Bardzo zdrowe i bardzo smakowite, wszyscy się nim zajadali.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

puszka ciecierzycy
puszka czerwonej fasoli
1 marchewka (starta)
1 mała cebula (starta)
50 g ziaren słonecznika
2 łyżki tahini (tej gęstej części)
1 ząbek czosnku (posiekany)

sos sojowy
pieprz
pieprz cayenne
ew. garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (starte, posiekane itd.) wrzucić do robota, miksować ok. 10 sekund, docisnąć łyżką i zebrać masę ze ścianek, po czym mielić dalej kolejne 10 sekund.

Spróbować i doprawić - ja solidnie chlusnęłam sosu sojowego. Za pierwszym razem bardzo mocno było czuć tahini, co trochę mnie przeraziło, ale po upieczeniu smak już tak nie dominował.

Z masy uformować 20 małych kulek, ułożyć je na pergaminie i spłaszczyć łyżką. Piec 15 minut w 220 stopniach C (aż będą lekko brązowe).

Wskazówki i uwagi:

Dobrze smakowały w razowych bułkach, z typowo hamburgerowymi dodatkami :)
Nadesłał(a) aleksandra, dnia: 2008-12-06 13:40:08.671
Źródło/autor przepisu: przepis Gillian McKeith, z drobnymi modyfikacjami

Twoje zapiski: