puszka ciecierzycy
puszka czerwonej fasoli
1 marchewka (starta)
1 mała cebula (starta)
50 g ziaren słonecznika
2 łyżki tahini (tej gęstej części)
1 ząbek czosnku (posiekany)
sos sojowy
pieprz
pieprz cayenne
ew. garść świeżej kolendry
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (starte, posiekane itd.) wrzucić do robota, miksować ok. 10 sekund, docisnąć łyżką i zebrać masę ze ścianek, po czym mielić dalej kolejne 10 sekund.
Spróbować i doprawić - ja solidnie chlusnęłam sosu sojowego. Za pierwszym razem bardzo mocno było czuć tahini, co trochę mnie przeraziło, ale po upieczeniu smak już tak nie dominował.
Z masy uformować 20 małych kulek, ułożyć je na pergaminie i spłaszczyć łyżką. Piec 15 minut w 220 stopniach C (aż będą lekko brązowe).
Wskazówki i uwagi:
Dobrze smakowały w razowych bułkach, z typowo hamburgerowymi dodatkami :)