moc przypraw, ale głównie chodzi tu o ostry smak, czyli:
papryka ostra lub chili (najlepiej świeża)
sól
pieprz
papryka słodka
curry
kurkuma
garam masala
ew. inne - to co mamy i lubimy
olej/ oliwa do smażenia
zioła suszone do posypania
w wersji rozszerzonej dodatkowo inne warzywa (marchewka, cebula, brokuł, kukurydza z puszki, kalafior, cukinia, brukselka, pieczarki, papryka), można dodać również soczewicę
Przygotowanie:
Na rozgrzany dość olej wrzucam przyprawy (te kolorowe), mieszam chwilkę, następnie wrzucam pokrojone w grubą kostkę obrane ziemniaki i mieszam w wytworzonym sosiku. Po chwili dodaję niewielką ilość wody i przykrywam. Pod koniec duszenia posypuję suszonymi ziołami i gotowe.
To jest przepis na wersję podstawową. Ja jednak zawsze dodaję też inne warzywka m.in. marchewkę, cebulę, brokuł, kukurydzę z puszki, kalafior, cukinię, brukselkę, pieczarki, paprykę, a nawet soczewicę. Można eksperymentować, pamiętając jednak, że ten sposób przyrządzania skraca czas normalnego smażenia czy gotowania. Należy wiedzieć też, w którym momencie dany składnik dodać :-)
Nadesłał(a) sangria,
dnia: 2008-12-13 08:20:43.945
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.