puszka.pl - pysznie!

Thambung Hodi, czyli zupa na kwaśno

Nietypowa zupa ze Sri Lanki. Z dodatkiem pasty tamarydynowej.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 łyżki mielonej kolendry
1 łyżka mielonego kuminu (kmin rzymski)
1 suszona chili
1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
8 listków curry

5 szklanek gorącej wody
1 łyżka pasty tamaryndowej
1 cebula
4 ząbki czosnku

ryż
sól

Przygotowanie:

Do rondelka przełóż kolendrę, kumin, chili, pieprz i listki curry. Praż na średnim ogniu, cały czas mieszając albo potrząsając rondlem. Gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć, wlej wodę, dodaj pastę, pokrojoną w cienkie piórka cebulę i czosnek. Zagotuj. Podgrzewaj 20 minut na małym ogniu, aż czosnek i cebula będą miękkie.

Podawać z ryżem.
Nadesłał(a) Dziwnograj, dnia: 2008-12-13 08:11:29.467
Źródło/autor przepisu: Gazeta Wyborcza, Sri Lanka

Twoje zapiski: