zielona fasolka szparagowa (świeża, mrożona, konserwowa) - opakowanie/ 1 puszka
2-4 duże i twarde ogórki kiszone (w zależności od tego ile jest fasolki)
1 średnia cebula (czerwona lub biała)
łyżka oliwy lub oleju sałatkowego
szczypta pieprzu
czasem dodaję bazylię (choć w oryginale była vegeta)
sok z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jeżeli fasolka jest świeża lub mrożona, to gotuję ją do miękkości na parze. Zaś kiedy bardzo się spieszę, to używam fasolki szparagowej z puszki.
Kroję ogórki kiszone w dosyć długie i średnio wąskie paski. Siekam w drobną kosteczkę cebulę. Łączę wszystkie składniki (ostudzoną fasolkę, cebulę, kiszone ogórki).
Dodaję oliwy, przypraw i odrobinę soku cytrynowego (tylko dla tych, którzy lubią bardziej kwaśny smak, ale nie należy przesadzać, bo ogórki kiszone i tak są już mocno kwaśne). Mieszam i przekładam do dużej salaterki. I gotowe!
Wskazówki i uwagi:
Sałatka lepiej smakuje, kiedy się odczeka 15 minut przed skonsumowaniem (składniki i smaki bardziej się przenikają).
Nadesłał(a) cama,
dnia: 2008-12-13 08:08:26.366
Źródło/autor przepisu: sałatka z dzieciństwa, którą robiła moja Mama, Jadwiga