2 opakowania kotletów sojowych
2 cebule
1 zielona papryka
małe opakowanie orzeszków ziemnych
garść rodzynek
pół puszki ananasa
olej rzepakowy (lub masło klarowane ghee) do smażenia
jogurt naturalny lub mleko kokosowe
sól
curry, kurkuma, kumin, kolendra, gorczyca, kardamon, chili
Przygotowanie:
Kotlety sojowe ugotować według przepisu na opakowaniu. Płynu nie wylewać.
W rondlu rozgrzać olej (lub ghee), wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dusić do miękkości. Do miękkiej cebuli dosypać zmielone lub zmiażdżone przyprawy, wymieszać, smażyć chwilę i dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać orzeszki, kotlety sojowe, podlać płynem z gotowania kotletów. Chwilę dusić, żeby kotlety nabrały smaku warzyw i przypraw.
Dodać następnie garść namoczonych rodzynek i pokrojonego ananasa. Dodać gęsty jogurt naturalny lub mleko kokosowe. Dusić jeszcze chwilę i... gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z ryżem.
Nadesłał(a) bartolome,
dnia: 2008-12-13 23:39:56.751
Źródło/autor przepisu: przerobione na wege z przepisu mojej mamy