Zupa-krem z groszkiem i zacierkami
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
150 g zielonego mrożonego groszku
marchewka
pietruszka
kawałek selera
pół cebuli
mała porcja kapusty włoskiej
kartofle
3 łyżki masła
łyżka mąki
łyżka siekanej zielonej natki
sól
pieprz
1,5 l wody
zacierki:
40 g mąki z amarantusa
1/2 jajka
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Obrane warzywa umyj i pokrój. W garnku rozpuść masło, wrzuć przygotowane warzywa, podlewając je trzema łyżkami wody. Przez kilka minut duś wszystko na małym ogniu, następnie przypraw i zalej resztą czystej wody. Zmiksuj. Gotuj jeszcze ok. 15 minut, popraw zasmażką z mąki i masła.
Chwilę gotuj wraz z zielonym groszkiem. Przygotuj kluseczki jak na zacierki i ugotuj w osolonej wodzie. Dodaj do zupy posypanej posiekaną natką.
Twoje zapiski: