puszka.pl - pysznie!

Placki z oliwkami

Pyszne, ale czasochłonne.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

30 g drożdży
300 g mąki
1,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki cukru
2 jajka

zielone lub czarne oliwki bez pestek lub suszone pomidory
garść posiekanej zielonej pietruszki
tymianek
oregano
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Pokruszyć drożdże w miseczce, dodać 2 łyżki mąki, pół szklanki ciepłego mleka i pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy zaczyn podrośnie, dodać resztę mąki, mleka i 2 jajka. Dokładnie wymieszać i znów pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podrośnie, dodać posiekane oliwki, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Z powstałego ciasta smażyć na oleju placki.

Wskazówki i uwagi:

Nie znoszę czekać aż drożdże wyrosną :-) Ale tu trzeba, a dzięki temu placki są super pulchne i puszyste. Ciasto ciężko odkleja się od chochelki. Im bardziej rozgrzana patelnia tym szybciej się smażą, trzeba uważać by nie przypalić.

Ja pozostałam w tonacji zielonej - dodałam zielone oliwki i podałam placki ze szpinakiem. Smacznego!
Nadesłał(a) Ylajali, dnia: 2009-01-12 06:25:03.808
Źródło/autor przepisu: Moje Gotowanie, numer styczniowy 2009 (niewielkie modyfikacje)

Twoje zapiski: