30 g drożdży
300 g mąki
1,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki cukru
2 jajka
zielone lub czarne oliwki bez pestek lub suszone pomidory
garść posiekanej zielonej pietruszki
tymianek
oregano
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pokruszyć drożdże w miseczce, dodać 2 łyżki mąki, pół szklanki ciepłego mleka i pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podrośnie, dodać resztę mąki, mleka i 2 jajka. Dokładnie wymieszać i znów pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, dodać posiekane oliwki, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Z powstałego ciasta smażyć na oleju placki.
Wskazówki i uwagi:
Nie znoszę czekać aż drożdże wyrosną :-) Ale tu trzeba, a dzięki temu placki są super pulchne i puszyste. Ciasto ciężko odkleja się od chochelki. Im bardziej rozgrzana patelnia tym szybciej się smażą, trzeba uważać by nie przypalić.
Ja pozostałam w tonacji zielonej - dodałam zielone oliwki i podałam placki ze szpinakiem. Smacznego!