puszka.pl - pysznie!

Orzechowy suflet z pora

Bardzo oromatyczny i sycący. Pychaaa!


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

1 duży por
pół szklanki bulionu
pół szklanki orzechów włoskich
2 jajka
2 łyżki ziół
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Pora cienko pokroić i podsmażyć na średnim ogniu, po czym dodać bulion i dusić ok. 5 minutek.

Orzeszki i podduszonego pora zmiksować na konsystencję puree. Dodać do tego 2 żółtka, zioła i jogurt oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Następnie wmieszać w to ubite na pianę białka.

Zapiekać w żaroodpornym naczynku ok 35 minut w temperaturze ok. 175 stopni C - aż urośnie i zestali się.

Wskazówki i uwagi:

Suflet jest wyborny, mi smakował z sałatą polaną jogurtem, ale propozycji podania jest na pewno co niemiara :-)
Nadesłał(a) sangria, dnia: 2009-01-18 08:02:34.818
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska" projektu Haldane Mason

Twoje zapiski: