puszka.pl - pysznie!

Brązowy makaron z brązowymi dodatkami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

pół paczki makaronu (tak naprawdę jakikolwiek ;), ale ja lubię spaghetti)
3 ząbki czosnku
trochę mniej niż pół cebuli
oliwa lub olej do smażenia
pół kostki tofu wędzonego (opcjonalnie)
garść orzechów włoskich
sos sojowy
sól
pieprz
duży plaster pasztetu sojowego (powiedziałabym, że opcjonalnie :P)
zioła wg uznania (też opcjonalnie)

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente.

Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dorzucić pokrojone w kostkę tofu (jeśli używamy) i zmielone lub drobno posiekane orzechy. Doprawić sosem sojowym i smażyć przez chwilę, ale uważać, żeby cebula się nie przypaliła (można dolać trochę wody).

Na końcu dodać pokrojony w kostkę pasztet sojowy (właśnie dlatego lepiej jest mieć taki zrobiony, nie wiem czy w ogóle można kupić taki, który dałoby się pokroić) i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Proporcje są do ustalenia, jak kto lubi.
Nadesłał(a) Olga, dnia: 2009-01-25 21:48:40.064
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: