makaron obojętnie jaki - może być penne, spaghetti, fusili itp.
pomidory świeże (lub z puszki)
cebula
oliwa z oliwek do smażenia
ostra papryczka (może być z puszki)
bazylia
sól
pieprz
cukier
przy diecie lakto-wege może być jeszcze mozarella i ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Ugotować makaron tak, żeby był trochę twardszy niż al dente.
Na patelni zeszklić na oliwie cebulę. Pod koniec dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę. Pomidory zmiksować na gładką masę (razem z zalewą, jeśli używamy pomidory z puszki) i dodać do zeszklonej cebuli. Chwilę dusić, dodać makaron, pokrojoną świeżo bazylię, trochę soli, pieprzu i cukru. Dusić około 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przy diecie lakto-wege dodać mozarellę pokrojoną w kosteczkę i czekać aż się rozpuści i będzie ciągliwa, a następnie podać posypane drobno startym serem żółtym :)
Smacznego :)
Nadesłał(a) Sheima,
dnia: 2009-03-22 11:46:23.569
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.