żółty groch łupany, soja, soczewica lub cieciorka do wyboru do koloru (lub mix wszystkich:)
cebula
olej do smażenia
natka pietruszki
sól
pieprz
ostra papryka
curry
kumin
mąka obojętnie jaka
Przygotowanie:
Namoczony wieczorem groch/ soję/ cieciorkę/ soczewicę mielimy przez maszynkę. Szklimy cebulę i dodajemy ją do zmielonej masy. Do tego pokrojoną drobno natkę pietruszki i przyprawy. No i mąkę w takiej ilości, żeby się dobrze lepiło w kulki (czyli nie za dużo, ważne żeby nie było ciapy, tylko zwarta konsystencja).
Ja osobiście nie lepię kulek, ale nakładam na łyżkę i wrzucam z łyżki na głęboki olej :)
Nadesłał(a) Sheima,
dnia: 2009-05-01 20:54:58.633
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.