puszka.pl - pysznie!

Twarożek śniadaniowy z ogórkiem i cebulką (bez posmaku tofu)

Udało mi się wreszcie stworzyć podróbę serowego twarożku, który nie ma tego gorzkawego posmaku tofu.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

tofu
gęste mleko kokosowe lub śmietana kokosowa (krem kokosowy), w puszce lub małym kartoniku (do dostania przeważnie w dziale azjatyckim)
cebula lub/oraz szczypior
ogórek
rzodkiewki (niekoniecznie)
sól
pieprz czarny
trochę soku z cytryny

Przygotowanie:

Tofu gnieciemy w misce z gęstym mlekiem kokosowym (lub "śmietaną") tak jakby to był tradycyjny twarożek. Czyli żeby masa była gęsta i miękka. Dodajemy drobno posiekaną cebule i (lub) szczypior. Dodajemy starty na tarce ogórek (proporcjonalnie około 1/6 - 1/8 masy). Kilka rzodkiewek też super pasuje. Szczodrze solimy i pieprzymy do smaku. Wyciskamy trochę soku z cytryny.

Wstawiamy do lodówki na 10-20 minut dla "przegryzienia". To jest BARDZO WAŻNE, inaczej twarożek smakuje okropnie.

Wskazówki i uwagi:

1) Można też zmiksować na gładką masę.
2) Jeśli masa z tofu i mleka kokosowego wydaje się trochę sucha, to nie szkodzi, bo ogórek doda wilgoci.
3) Ta chwila w lodówce jest konieczna, inaczej smak jest dziwny i wcale nie podobny do twarożku.
Nadesłał(a) fulmaress, dnia: 2009-02-17 19:44:25.449
Źródło/autor przepisu: Ola Borawska

Twoje zapiski: