tofu
gęste mleko kokosowe lub śmietana kokosowa (krem kokosowy), w puszce lub małym kartoniku (do dostania przeważnie w dziale azjatyckim)
cebula lub/oraz szczypior
ogórek
rzodkiewki (niekoniecznie)
sól
pieprz czarny
trochę soku z cytryny
Przygotowanie:
Tofu gnieciemy w misce z gęstym mlekiem kokosowym (lub "śmietaną") tak jakby to był tradycyjny twarożek. Czyli żeby masa była gęsta i miękka. Dodajemy drobno posiekaną cebule i (lub) szczypior. Dodajemy starty na tarce ogórek (proporcjonalnie około 1/6 - 1/8 masy). Kilka rzodkiewek też super pasuje. Szczodrze solimy i pieprzymy do smaku. Wyciskamy trochę soku z cytryny.
Wstawiamy do lodówki na 10-20 minut dla "przegryzienia". To jest BARDZO WAŻNE, inaczej twarożek smakuje okropnie.
Wskazówki i uwagi:
1) Można też zmiksować na gładką masę.
2) Jeśli masa z tofu i mleka kokosowego wydaje się trochę sucha, to nie szkodzi, bo ogórek doda wilgoci.
3) Ta chwila w lodówce jest konieczna, inaczej smak jest dziwny i wcale nie podobny do twarożku.
Nadesłał(a) fulmaress,
dnia: 2009-02-17 19:44:25.449
Źródło/autor przepisu: Ola Borawska