puszka.pl - pysznie!

Pasta / pasztet warzywny (z selera, marchewki i ew. pieczarek)

Polecone przez wytrawną wegetariankę, stało się moim ulubionym dodatkiem do kanapek. Polecam. Smacznego.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

1 ugotowany seler
3 ugotowane marchewki
1 duża cebula
opcjonalnie 20 dag pieczarek
posiekana natka pietruszki
2 jajka
1/2 szkl. bułki tartej
sól
pieprz
inne przyprawy
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Seler i marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Jeśli decydujemy się dodać pieczarki, to należy je drobno pokroić i udusić na oliwie razem z cebulą.

Cebulę dodać do reszty warzyw razem z natką, jajkami i bułką tartą. Przyprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.

Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez ok.30-40 min.
Nadesłał(a) olgwie, dnia: 2009-05-12 15:42:36.419
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: