Potrawka z białej kapusty i proteiny sojowej
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
2 liście białej kapusty
2 łyżki kostki sojowej
łyżka granulatu sojowego
mała cebula
ząbek czosnku
ok. łyżeczki oleju z pestek winogron
łyżeczka mąki kukurydzianej
łyżeczka czarnej gorczycy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
łyżeczka sosu sojowego
łyżka octu jabłkowego
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Do szklanki wsypać proteinę sojową (kostkę i granulat), dopełnić gorącą wodą. Liście kapusty umyć i pokroić w cienkie paski. Posiekać cebulę i czosnek.
Na małej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, wsypać mąkę, czarną gorczycę i kolendrę i jeszcze chwilę smażyć. Dodać namoczoną proteinę sojową wraz z wodą, wrzucić czosnek, wlać sos sojowy i ocet jabłkowy, przyprawić solą i pieprzem, pomieszać, dodać kapustę i trzymać na ogniu, aż zrobi się bardziej miękka.
Twoje zapiski: