pół kilo kalafiora i/lub brokułów, co kto lubi ;)
sól
dwa duże ziemniaki
jeden pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
sos: dwie łyżki masła
1 por
1 ząbek czosnku
trzy łyżki mąki pszennej
300 ml mleka
75 g startego sera
pół łyżeczki papryki w proszku
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kalafior i/lub brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy 10 min., po czym odcedzamy i w tej samej wodzie przez 10 min. gotujemy ziemniaki pokrojone w drobną(!) kostkę. Odcedzamy.
Układamy kalafiory i/lub brokuły na dnie dosyć wysokiego naczynia żaroodpornego, na nich kładziemy pomidora pokrojonego na osiem ćwiartek :P, a na to wykładamy ziemniaki.
Przygotowujemy sos. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojonego pora i wyciśnięty czosnek. Po chwili dodajemy mąkę i smażymy ok. minutę cały czas mieszając. Następnie stopniowo dolewamy mleko, wsypujemy 2/3 sera, paprykę i posiekaną natkę. Gotujemy aż ser się rozpuści i przyprawiamy solą i pieprzem.
Sosem polewamy zapiekankę i posypujemy resztą sera. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
Wskazówki i uwagi:
Moim zdaniem lepiej smakuje jeśli pomieszamy brokuły z kalafiorem ;)
Nadesłał(a) Bananusiek,
dnia: 2009-03-16 23:06:09.673
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Kuchnia wegetariańska" (seria "z kuchennej półeczki")