Okra i inne warzywa w sosie curry + ryż
Pyszne i proste.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ryż
sól
marchew
pół korzenia selera
pół papryki
cebula
imbir (świeży)
okra (dla jednej osoby tyle, ile się w jednej dłoni zmieści) ;)
czosnek
dwie łyżki mleka kokosowego
pasta curry
oliwa / olej z pestek winogron / inny tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Gotujemy ryż.
Marchew, seler i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę po kolei rozbieramy na warstwy i je kroimy na trzy/cztery duże części. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dolewamy troszkę wody i dusimy.
Kroimy imbir w kosteczki i dorzucamy. Na koniec odcinamy od okry twarde końcówki, możemy ją przepołowić, kroimy drobno czosnek i oba składniki wrzucamy do reszty. Dodajemy dwie łyżki mleka kokosowego i pastę curry - łyżkę, dwie, trzy, cztery... zależy od upodobań :). Zostawiamy na malutkim ogniu parę minut, aż się wszystko ze sobą połączy.
Podajemy z ryżem. Pycha :)
Twoje zapiski: