Wykwintne danie polecane szczególnie początkującym wege, dawnym niewolnikom diety kebabowej. Doskonałe z frytkami w formie talarków ziemniaczanych i surówką z kapusty pekińskiej.
kebab: paczka krajanki sojowej
kostka warzywna
włoszczyzna: marchewka, pietruszka i cebula
paczka przyprawy kebab lub gyros
ser żółty do posypania (opcjonalnie)
sos pikantny: 4 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
1/4 cebuli
2 łyżki chili
sos żółty: 3 duże łyżki majonezu
3 duże łyżki jogurtu
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka curry
Przygotowanie:
Ugotować wywar z włoszczyzny oraz kostki warzywnej. Dodać krajankę i poczekać aż nasiąknie. Pokroić drobno, każdy kawałek krajanki na 3 części. Dodać przyprawę kebab lub gyros. Smażyć na oleju aż kebab się zarumieni, pod koniec smażenia dodając opcjonalnie żółty ser.
Sos pikantny: cebulę posiekać jak najdrobniej się da, dodać pozostałe składniki, wymieszać, wstawić do lodówki.
Sos biały: wszystkie składniki starannie wymieszać i wstawić do lodówki.
Do tego polecam talarki ziemniaczane: ziemniaki obrać, pokroić w talarki, smażyć w garnku w głębokim oleju. Po usmażeniu odsączyć resztkę oleju na ręczniku papierowym, posolić.
Nadesłał(a) ~Honiek,
dnia: 2011-03-07 18:29:07.216
Źródło/autor przepisu: eksperymenty własne