puszka.pl - pysznie!

Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

ziarna amarantusa:
- 30 do 50 g (ok. 1/4 szkl.) jako danie dodatkowe
- 60 do 80 g (mniej niż 1/2 szkl.) jako danie główne
trzykrotna ilość wody
1 płaska łyżeczka soli na 1 szkl. wody

Przygotowanie:

Ziarna amarantusa zagotować w potrójnej ilości osolonej wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

Odcedzić na najdrobniejszym sitku, takim z żyłki.

Wskazówki i uwagi:

1 szkl. amarantusa to ok. 170 g.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie szarlat.com.pl - strony firmy oferującej produkty z amarantusa

Twoje zapiski: