Zagotować wodę, dodać połowę porcji tłuszczu. Odstawić na chwilę z ognia i wsypać mąkę kukurydzianą, starannie wymieszać i zagotować. Potem zmniejszyć ogień, garnuszek przykryć i gotować jeszcze 5 minut. Włożyć resztę tłuszczu, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Do ostudzonej mieszaniny wsypać mąkę pszenną z solą. Ugnieść lekkie ciasto, dodając mąki lub wody w miarę potrzeby. Podzielić na 12 kawałków i utoczyć z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczyć, a potem rozwałkować do rozmiarów przeciętnego naleśnika. Podsypać mąką, aby się nie przyklejała do stolnicy.
Następnie kłaść na suchą (nie natłuszczoną), gorącą patelnię i ogrzewać z każdej strony ok. półtorej minuty, aż pokażą się na nich brązowe kropeczki.
Wskazówki i uwagi:
Przed następnym spożyciem podgrzewać w ten sam sposób, jak były przyrządzane, ale już tylko przez kilka sekund.