puszka.pl - pysznie!

Brownie

Mokre, mocno czekoladowe ciasto powstało podobno dlatego, że pierwszy wykonawca zapomniał spulchniacza... jednak taki jest jego urok. Weganom smakuje wybitnie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

2,5 gorzkiej czekolady (dobra jest Alpen Gold ze skórką pomarańczową)
kostka masła lub niepełna szklanka oleju
ok. szklanka cukru
w wersji ovo-wege: ok. 4-5 jajek
w wersji wegańskiej: 3 banany i ok. 0,5 szklanki roślinnego mleka waniliowego (chodzi o to, żeby była podobna objętość i konsystencja do jajek)
1,5 szklanki mąki (na pewno nie więcej)
200 g pokruszonych orzechów włoskich lub nerkowca (tak było w oryginalnym przepisie) lub 2/3 dżemu jagodowego

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Rozpuść czekoladę z tłuszczem (najlepiej w kąpieli wodnej, tzn. jeden garnek z wodą stoi na ogniu, a w nim drugi rondel z rozpuszczaną czekoladą i tłuszczem).

Połącz banany i mleko (albo jajka) z cukrem (ja to zrobiłam mikserem). Dodaj przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i połącz do jednolitej konsystencji. Dodaj mąkę, połącz. Dodaj orzechy albo dżem.

Wylej do formy około 30x30cm (świetna jest okrągła, wielkości dużej pizzy). Wstaw do piekarnika na około 35-40 minut.

Wskazówki i uwagi:

Składniki podaję w wersji lacto-ovo i ich wegański odpowiednik. Zaznaczam, że ja robiłam wersję wegańską.

Po upieczeniu czuć banany, więc można pomyśleć o jakimś innym sposobie zastąpienia jajek, jeśli ktoś nie lubi połączenia banana i czekolady.

Po upieczeniu można podważyć ciasto w formie, żeby się nie odrywało przy krojeniu.
Nadesłał(a) żuczynka, dnia: 2009-04-14 10:59:45.726
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: