Pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolę zalać wodą, gotować około 20 minut. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić w ćwiartki wyciągając szypułkę. Do zupy dodać pomidory i opłukany ryż, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, gotować kolejne 20 minut.
Po nalaniu zupy do miseczki można posypać ją odrobiną startego sera żółtego.
Aby zrobić masło czosnkowe należy wymieszać masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Chleb opiekać w opiekaczu albo w piekarniku i smarować masłem.
Wskazówki i uwagi:
Zupka powinna być zrobiona w takiej ilości, aby zjeść ją pierwszego dnia, bo jak wiadomo ryż naciągnie wodą i z zupki zrobi się danie.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2009-04-15 19:20:16.975
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.