puszka.pl - pysznie!

Risotto z boczniakami i natką pietruszki


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 szklanka ryżu do risotto (odmiana arborio)
1-2 duże cebule
1/2 litra bulionu warzywnego (jeśli ktoś lubi, może być z kostki - zdecydowanie lepszy jest ten własnej produkcji :) )
"tacka" czyli ok. 350-400 g boczniaków
olej do smażenia
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
+ pęczek natki pietruszki do posypania

dodatkowo, w wersji lacto-ovo:
- 1/2 kubeczka śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- tarty parmezan

Przygotowanie:

Cebule kroimy w kosteczkę. W głębokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzewamy olej i na nim podsmażamy cebulkę - tylko na tyle, żeby się zeszkliła.

Następnie wsypujemy ryż i mieszamy z olejem i cebulką, aż będzie przezroczysty, po czym wlewamy bulion. Ryż praktycznie momentalnie wchłonie płyn. Teraz trzeba stopniowo dolewać gorącą wodę - ryż będzie ją wchłaniał. Jak wchłonie, znowu dolewamy wodę i tak aż do momentu, kiedy będzie bardzo miękki, kremowy. Niestety, nie da się wyliczyć dokładnych proporcji - ja zawsze wlewam około szklanki na raz.

Teraz boczniaki: ostrożnie myjemy, kroimy w paseczki. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wsypujemy boczniaki, posypujemy solą, a po kilku minutach dolewamy pół szklanki wody. Gdy boczniaki będą już miękkie, zdejmujemy je z ognia i dodajemy do ugotowanego ryżu. Zmniejszamy ogień do minimum, doprawiamy solą i pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a w wersji lakto-ovo dodatkowo śmietaną rozbełtaną z jednym żółtkiem i tartym parmezanem.

Zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną natką pietruszki (proponuję duże kawałki) i ew. parmezanem.

Wskazówki i uwagi:

Czosnek należy dodawać na samym końcu gotowania, po czym od razu wyłączamy gaz - wtedy nie będzie surowy (zetnie się pod wpływem ciepła) i jednocześnie zachowa cały swój aromat.
Trzeba też uważać, żeby żółtko się nie ścięło, bo wyjdzie jajecznica, dlatego dodajemy je na malutkim ogniu.
Nadesłał(a) zosia, dnia: 2009-04-22 15:29:33.176
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: