puszka.pl - pysznie!

Zupa szczawiowa z ryżem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

3 pęczki szczawiu
szklanka ryżu
włoszczyzna
2 cebule
olej do smażenia
śmietanka ryżowa (albo sojowa) - 100ml
sól
pieprz
koperek do posypania

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Włoszczyznę z dodatkiem pieprzu i soli gotujemy w 2-3 litrach wody, a po ugotowaniu odcedzamy, żeby mieć czysty bulion.

Cebule kroimy i podsmażamy. Następnie do smażącej się cebuli dodajemy pokrojony szczaw i smażymy mieszając. Gdy zmieni kolor na zgniłą zieleń, przerzucamy go razem z cebulą do blendera i robimy papę.

Papę zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy na chwilę i gotowe.

Na talerze nakładamy ryż, nalewamy zupę i przyprawiamy koperkiem.
Smacznego

Wskazówki i uwagi:

Podobno szczaw nie jest specjalnie zdrowy.

Śmietanę którą użyłem to "Śmietanka Ryżowa Bio" wyprodukowana przez ISOLA.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2009-04-26 09:38:31.132
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: