Włoszczyznę z dodatkiem pieprzu i soli gotujemy w 2-3 litrach wody, a po ugotowaniu odcedzamy, żeby mieć czysty bulion.
Cebule kroimy i podsmażamy. Następnie do smażącej się cebuli dodajemy pokrojony szczaw i smażymy mieszając. Gdy zmieni kolor na zgniłą zieleń, przerzucamy go razem z cebulą do blendera i robimy papę.
Papę zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy na chwilę i gotowe.
Na talerze nakładamy ryż, nalewamy zupę i przyprawiamy koperkiem.
Smacznego
Wskazówki i uwagi:
Podobno szczaw nie jest specjalnie zdrowy.
Śmietanę którą użyłem to "Śmietanka Ryżowa Bio" wyprodukowana przez ISOLA.
Nadesłał(a) Wanieczek,
dnia: 2009-04-26 09:38:31.132
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.